De lippen van jouw hond
De lippen en mond van jouw hond: wat doet dit orgaan, wat kan je hond ermee voorhebben en wat kan je er als hondenbaasje aan doen?
Om het gemakkelijk uit te leggen, overloop ik het even van boven naar onder of van voor naar achter (hangt ervan hoe je het wil bekijken). Laten we starten met de lippen van jouw hond.
De lippen zijn er om de mond van de hond af te sluiten. Met andere woorden dienen ze om voeding en speeksel binnen te houden, maar ook om bacteriën buiten te houden. Honden koelen af via hun voetzooltjes en via de mond, door te hijgen bijvoorbeeld!
Wat als er iets fout loopt met de mond van je hond?
Door het fokken op bepaalde eigenschappen bij honden, passen de lippen soms niet meer goed op elkaar of gaan ze hangen. Als gevolg hiervan kan speeksel en voedsel naar buiten vallen en kunnen bacteriën ook naar binnen. Zo kunnen er infecties ontstaan of zal je hond veel kwijlen.
Ik geef je enkele voorbeelden van honden met problematische lippen: de Engelse buldog, shitzu,… zijn gefokt op een kortere snuit, waardoor ze een onderbeet hebben en hun lippen niet meer op elkaar passen. Er kan dus kwijl naar buiten en er kunnen wondjes komen aan de lippen. Ook de Deense dog heeft hangende lippen waardoor voedsel en speeksel naar buiten kunnen en ziektes naar binnen, net zoals de boxers. De Engelse cocker, de bordeaux dog,… hebben lipplooien waar haar in groeit. Hier kan vuil inkomen dat niet meer weg kan, met mogelijk infecties als gevolg.
Het hoeft allemaal zo’n vaart niet te lopen. Maar al deze kenmerken kunnen dus bepaalde zorgen met zich meebrengen.
Wat kan je nu als baasje best doen?
- Honden die makkelijk kwijlen, kan je best van pup af leren om te trainen zonder snoepjes
- De lipplooien aan de buitenkant kan je best regelmatig proper maken. Dit kan je doen met een zachte reiniging zoals de Espree oogreiniger. En zorg dat de plooien nadien goed droog zijn. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen.
- Zijn er toch al wondjes aan de buitenkant van de lip of in de lipplooi, dan kan je deze zacht en soepel houden met een niet giftig zalfje zoals de Vetramil honingzalf
- Is de infectie te erg of aan de binnenkant van de lip of zijn er vermoedens van onderliggende oorzaken zoals een slechte weerstand of ziekte, raadpleeg dan altijd je dierenarts.