Hoe begin ik aan rauwe voeding voor mijn hond?
✔ De overstap van een brokvoeding naar een rauwe voeding mag je plots maken. Je kan ook variëren tussen brok en rauwe voeding, bijvoorbeeld ’s morgens brok, ’s avonds rauw. Of je kan beiden mengen in 1 maaltijd. Dit kan zowel met krokante brokjes als met geperste brok.
✔ Rauwe voeding zet je altijd de avond voordien in de koelkast om te ontdooien. Je laat het nooit ontdooien op kamertemperatuur. Een ontdooide voeding bewaar je maximum 2 dagen in de koelkast. En je vriest ontdooide versvoer zeker niet opnieuw in.
✔ Neem de nodige hygiëne in acht als je je honden rauwe voeding geeft.
✔ Indien de hond in het begin last heeft met de rauwe voeding, kan je er een beetje warm (niet kokend) water over doen. Rauwe voeding warm je nooit op in de microgolf.
✔ Om compleet te zijn, wissel je best af tussen verschillende merken rauw voer en verschillende diersoorten. Variatie! Afhankelijk van welke merken je voert, kan het opportuun zijn om 2 keer per jaar een extra multivitamine te geven.
✔ Geef ook het dooivocht aan de honden, daar zitten immers belangrijke vitaminen en mineralen in.
✔ Hoeveel geven: voor volwassen honden tussen de 20 en 30 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Voor kleine hondjes kan dit tot 40 gram per kilogram lichaamsgewicht zijn.
✔ Hou de stoelgang van je hond in het oog. Als deze te hard wordt (vaak krijtachtige, korrelige stoelgang) dan kan het zijn dat deze voeding teveel calcium bevat voor jouw hond.
Wat is barfen? En welke percentages van ingrediënten houd ik aan?
BARF is de afkorting van Bones and raw food. Deze term wordt gebruikt wanneer het baasje zelf de maaltijd van zijn hond of kat wil samenstellen met onderdelen van prooidieren. Hiervoor gebruikt men botten, spiervlees, orgaanvlees, gepureerde groenten en eventueel aanvullingen zoals rauwe eieren en zuivel.
Als je echt zelf wil gaan samenstellen dan doe je dat volgens bepaalde percentages van ingrediënten. Dit zou een mogelijke samenstelling kunnen zijn:
✔ Vleesbot: tussen 25% en 40%. Dit percentage is afhankelijk van hoe bevleesd het bot is.
✔ Spiervlees tussen 20% en 40% (afhankelijk of het over vet vlees gaat)
✔ Organen: tussen 20% en 25% (zoals nieren, pens, lever – geef echter nooit meer dan 5% lever).
✔ Plantaardig : groenten, fruit, kruiden: tussen 10% en 15%
✔ Extra’s: vis, eieren, melkproducten (liefst van geit of schaap), hazelnootjes, pompoenpitten,…
Let op! BARF doe je niet in combinatie met brok. Als je van brok wil overstappen naar BARF, dan geef je sowieso altijd eerst een tijd rauwe voeding om het spijsverteringsstelsel hierop af te stemmen. Om dit goed te doen, moet je echt goed weten waar je mee bezig bent.