filova uitstap

Fabrieksbezoek Yarrah. Specialist in biologische honden- en kattenvoer.

Vertrokken om 4.30 u richting het noorden van Nederland. Deze dag stond reeds lang in mijn agenda gepland. Samen met Arthur van Yarrah organiseerde ik deze dag.

Zo mochten we met een 10-tal voedingsdeskundigen het productieproces van de biologische Yarrah voedingen voor honden en katten volgen. Veel geregel vooraf waarbij de mensen van Yarrah tijd nog moeite spaarden om er een aangename dag van te maken. Het mag gezegd, we zijn met open armen ontvangen door Arthur en zijn collega’s. In alle eerlijkheid kan ik wel zeggen dat ik nog maar zelden een petfoodbedrijf ben tegen gekomen dat zo open communiceert over zijn producten. Alle registers werden opengetrokken en er werden geen vragen geschuwd.

In de voormiddag werden we hartelijk ontvangen in de Teelingfabriek in Veenwouden, waar onder andere de Yarrah droogvoerbrokjes worden gemaakt. Tijdens de kennismaking stonden we nog uitgebreid stil bij de visie van Yarrah en werd er nog allerlei info gegeven over de opstart van hun biologische verhaal. Leuk om weten is dat Yarrah reeds van bij de start (1992) zuiver biologisch was en dat is ondertussen toch al een heleboel jaren geleden. De oprichter van Yarrah at zelf biologisch en wilde dit ook voor zijn hond. Daarna startten we met de rondleiding.

We stonden versteld van de hygiënische voorwaarden waaraan we moesten voldoen alvorens we de fabriek in mochten. Schoenbeschermers, hygiënische vesten en mutsjes moesten we aantrekken. Een hele voormiddag hebben we het productieproces van de droge brokjes mogen volgen vanaf het moment dat de grondstoffen (die door Yarrah zelf secuur geselecteerd worden) binnenkomen, tot het moment dat ze verpakt worden.

Yarrah is één van de enige bedrijven waar ze volledig biologisch werken. De grondstoffen die zij aanleveren zijn niet alleen biologisch gecertificeerd maar zij worden ook nog eens op regelmatige basis aan de bron gecontroleerd door Yarrah medewerkers.

De basisvoorwaarde voor hun voedingen is uiteraard de geschiktheid voor de hond en kat. Maar hoe mooi is het dat hierbij rekening gehouden wordt met dierenwelzijn en ook het milieu. Wist je bijvoorbeeld dat er in sommige van hun voedingen baobabvezels verwerkt zijn? Deze vezels van de baobab (boom) blijven over na menselijke consumptie en kunnen perfect gebruikt worden voor hondenvoeding waar ze bijdragen aan een goede werking van de darmen. Het is dus een constante zoektocht naar grondstoffen die biologisch zijn en ook geschikt zijn voor honden- en kattenvoeding, wat niet altijd evident blijkt te zijn.

Sluitstuk van de voormiddag was de verpakkingsafdeling waar mensen van de sociale werkplaats ervoor zorgen dat alle producten netjes verpakt worden. Dus ook met het sociale aspect wordt rekening gehouden.

Namiddag

Van daaruit trokken we naar de Teelingfabriek van Hoogeveen waar de alu-kuipjes (of vlootjes zoals wij ze in België noemen) worden verwerkt. Ook daar weer een hartelijke ontvangst mét een heerlijke lunch.

Het verschil tussen beide fabrieken kon niet groter zijn. In de voormiddag kregen we de oudste fabriek van Teeling te zien, waar zelfs waar mogelijk nog ambachtelijk wordt gewerkt. En in de namiddag een moderne fabriek met al even strenge hygiënische voorwaarden.

Ook hier weer een deskundige uitleg bij het 90 minuten durende proces om een vlootje, (in ons geval de paté voor katten) te bereiden (75 minuten in de sterilisatietoren, de resterende tijd voorbereiding en afwerking). Het is fascinerend om te zien welke weg de ingrediënten afleggen om uiteindelijk in een vlootje te belanden.

Het is opvallend hoe er moet nagedacht worden om biologisch te kunnen/mogen produceren. Voor het bereiden van biologische chunks (of brokjes in saus) kan bijvoorbeeld geen bloedplasma gebruikt worden als bindmiddel. Aardappelzetmeel of soja zijn dan een waardige vervanging. En dit is maar één voorbeeld van zaken waar wij als leek niet bij stilstaan wanneer we een biologische maaltijd serveren.

Na afloop kregen we nog een goodybag met lekkers, tot grote vreugde van onze hond en poes, Lova en Musti! Dus, dank je Arhur, voor deze zeer geslaagde dag waarin we weer een pak wijsheid meekregen en de productieprocessen van Yarrah haarfijn kregen uitgelegd.