Een goed voedingspatroon voor je hond | Filova voedingsadvies

Complete hondenvoeding met toch net dat tikkeltje meer!

Eet mijn hond gezond?

We willen het beste voor onze honden en katten en tegelijk houden we toch ook een beetje van ons gemak. Bovendien wordt er voor honden en katten heel erg toegekeken of de juiste percentages voedingstoffen in de kant en klare voedingen zitten. Zo is het de bedoeling dat hond en kat het juiste procent eiwitten, vetten en koolhydraten binnenkrijgen. Calcium en fosfor moeten in de juiste verhouding aanwezig zijn en nog zoveel meer. En dat moeten we allemaal terugvinden in de brokjes/diepvries vers/houdbare worsten of natvoer dat we aan onze honden serveren. Afhankelijk van onze voorkeur, kiezen we voor een bepaalde soort voeding. En we willen dat deze voeding zo compleet mogelijk is. We verwachten dat ook, want we willen onze honden en katten liefst zo lang mogelijk en zo gezond mogelijk bij ons houden.

Menselijke ingrediënten in de voeding want dat is gezonder?

Bovendien is er een tendens aan de gang dat mensen ook voor hun huisdieren meer kiezen voor voedingen die herkenbare (menselijke) ingrediënten bevatten. We vinden het wel leuk wanneer er op de zak brokjes staat dat er appeltjes en bessen in de hondenvoeding zitten. En daar is niks mis mee! In tegendeel, het is heel begrijpelijk want ook daar zitten uiteraard

Lever als extra voedingsbron voor honden

Lever als extra voedingsbron voor honden?

voedingsstoffen in die belangrijk zijn voor onze dieren. Maar wisten jullie dat bijvoorbeeld in orgaantjes (bijvoorbeeld lever en nieren, …), iets dat wij, mensen niet (vaak) meer eten, veel vitaminen en mineralen zitten? En organen worden heel vaak verwerkt in honden- en kattenvoeding.

Vitaminen/mineralenmix

De voedingen die we aan onze honden geven, blijven natuurlijk wel altijd kant en klare voeding. Of je nu kiest voor brokjes, diepvries, natvoer of houdbare worst, deze voedingen zijn altijd bewerkt. Zowel verhitten als invriezen hebben als resultaat dat bepaalde voedingsstoffen verloren gaan of minder aanwezig zijn. Fabrikanten lossen dit doorgaans op door een premix (vitaminen/mineralenmix) toe te voegen. Bij brokjes gebeurt dit vrijwel altijd, maar bij diepvriesvoedingen is dit zeker niet altijd het geval, of er wordt gekozen voor een standaard premix die niet altijd helemaal aansluit bij de voeding. Dit is dus toch belangrijk om na te vragen bij aankoop van een voeding. In dat geval kan je immers best zelf nog wat aan de voeding toevoegen.

Hoe doe je dat dan?

Ik ben zelf niet zo een supplementenmens. Ik houd er meer van om de basisvoeding optimaal te hebben en te zorgen voor variatie, heel veel variatie. Mijn honden eten zowel brok,Havermout voor je hond als supplement? diepvries, natvoer en worst en regelmatig kook ik voor hen ook eens een volledige maaltijd. Uiteraard alleen als je hond of kat zijn spijsverteringsstelsel hiermee kan omgaan. Altijd zelf koken voor onze honden heeft de mens door de jaren heen wat afgeleerd. Maar waarom eens geen gestoomde/gekookte/gepureerde worteltjes, bloemkool, broccoli,…of zelfs wat havermout (een rijke bron van bèta-glucanen, vezels die de spijsvertering vertragen waardoor nuttige stoffen beter kunnen opgenomen worden) toevoegen aan de kant en klare voeding van jouw huisdieren? Stuk voor stuk ingrediënten rijk aan vitaminen, minderalen en vezels. Ik doe het alvast, jij ook?

Wil je meer weten over voeding voor je hond of kat?

Vraag advies! Want als je bovenstaande leest, dan snap je ook wel het belang om je voeding te kopen bij iemand die kennis van zaken heeft!