Filova-voedingsadvies-hond-slokdarm

De slokdarm

We gaan weer een stapje verder met onze organen en we belanden bij de keel en de slokdarm. De keel zorgt ervoor dat de voeding in de slokdarm terecht komt en niet in de luchtpijp. De slokdarm daarentegen is een gespierde buis, die zorgt voor het transport van de voeding van de mond naar de maag.

Als er in de keel iets fout loopt, kan het zijn dat voeding in de luchtpijp terecht komt en vervolgens in de longen, waar het voor ontstekingen kan zorgen. Hier kunnen we met voeding weinig doen.

Speelt voeding een rol bij problemen met de slokdarm?

Bij problemen met de slokdarm kan voeding soms wel een rol spelen. De slokdarm is immers een gespierde buis die een peristaltische beweging maakt. Dit wil zeggen dat de spieren in de wand van de slokdarm het voedsel naar de maag duwen van zodra een slikbeweging wordt gemaakt. De slokdarm is ook zeer elastisch. Hij kan zeer erg uitzetten waardoor de hond grote voorwerpen kan inslikken, die vervolgens in maag of darmen vast komen te zitten.

Wat als de slokdarm niet goed werkt?

Als de slokdarm zijn werk niet goed kan doen door bijvoorbeeld een verdikking of uitstulping in de slokdarm, een slokdarmverlamming of -ontsteking of een beschadiging, dan kan het zijn dat de voeding blijft hangen en niet tot in de maag geraakt. Bij de hond zorgt dit sneller voor problemen omdat er geen zwaartekracht is. Bij hen zit de slokdarm immers horizontaal. Slokdarmproblemen komen over het algemeen vaker voor bij honden die korter en hoekiger gefokt worden, zoals de mopshondjes, Franse buldogs, bordeaux dogs,…..

Symptomen

Symptomen kunnen zijn, regelmatig braken, oprispingen (een boer met braaksel – reflux), zich regelmatig verslikken, niet willen eten.

Wat kan je hieraan nu zelf doen?

Je kan al eens proberen om je hond zittend te laten eten. Of zijn voerbakje op een verhoog zetten. Op die manier doet de zwaartekracht beter zijn werk. Je kan ook voeding geven die makkelijker glijdt, zoals natte voeding, eventueel diepvriesvers maar dan liefst zonder gemalen bot. Je kan een bredere halsband of een tuigje proberen zodat de druk op keel en slokdarm minder worden. Geef zeker geen te plakkerige voeding zoals geperste brok.

Doorverwijzing

Raadpleeg steeds je dierenarts bij herhaaldelijk braken en vraag om ook de slokdarm te controleren!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *