Geperst versus krokant

Is een geperste brok nu gezonder en natuurlijker dan een krokante?

Mensen gaan steeds bewuster om met de voeding voor hun hond. Dit gaat automatisch gepaard met bepaalde voorkeuren. Voorstanders van één bepaalde voeding zijn radicaal tegen een andere soort voeding. Hierbij wordt vaak elke nuance uit het oog verloren. Termen worden vaak door elkaar gebruikt. En natuurlijk zijn er ook hypes, die de kop opsteken en die gevolgd worden zonder goed en wel te beseffen waarom. Is nu een geperste brok gezonder en natuurlijker dan krokante? Mensen gaan steeds bewuster om met de voeding voor hun hond. Dit gaat automatisch gepaard met bepaalde voorkeuren. Voorstanders van 1 bepaalde voeding zijn radicaal tegen een andere soort voeding. Hierbij wordt vaak elke nuance uit het oog verloren. Termen worden vaak door elkaar gebruikt. En natuurlijk zijn er ook hypes, die de kop opsteken en die gevolgd worden zonder goed en wel te beseffen waarom. Is nu een geperste brok gezonder en natuurlijker dan krokante?

POLL!

In de gezond voor je hond groep van Filova hield ik een kleinschalige poll. Zelf hoor ik immers heel vaak de opmerking van klanten dat geperste brokken veel natuurlijker en gezonder zijn dan krokante. Ik wilde dus wel eens weten of de leden van de groep dit ook dachten en hiernaar handelden. Wat bleek: de mensen die reageerden voerden allemaal krokant. Niemand uit de groep gaf aan geperste brok te voeren.

WAT IS NU HET VERSCHIL?

Geperst of geëxtrudeerd (want zo noemt een krokante brok) zegt alleen iets over de manier van produceren. En laat nu “koud” geperst niet bestaan. Ook een “koud” geperste brok is nog minstens op 42° verhit (meestal zelfs rond de 70 à 80°). Bovendien moeten de dierlijke eiwitten verhit worden om er vleesmeel van te maken voor ze tot brok geperst worden. Koud-geperst, blijkt dus helemaal niet zo koud. Een krokante brok wordt hoger verhit en krijgt nadien nog een coatlaagje (een laagje dat er op het einde van de productie nog overgaat).

MAAR IS DIT VERHITTEN DAN SCHADELIJK VOOR DE GEZONDHEID?

En vanaf welke temperatuur geldt dit dan? Iedereen lijkt hier wel een mening over te hebben. Er zijn vooralsnog echter geen onderzoeken te vinden die deze stelling zouden bewijzen. De structuur van een eiwit verandert wel door verhitting, maar ook door een extreme PH verandert zijn structuur en dit is dan weer een onderdeel van een normaal spijsverteringsproces. Enzymen kunnen hun werking verliezen bij verhitting boven de 42°. Maar ook de meeste geperste brokken worden in het productieproces hoger dan 42° verhit. Van de plantaardige ingrediënten is zelfs geweten dat deze beter opneembaar zijn in het hondenlichaam wanneer deze verhit zijn geweest. Bovendien weet men ondertussen perfect welke voedingsstoffen verloren gaan bij verhitting zodat deze door de fabrikant extra kunnen toegevoegd worden.

KIES JE DAN BEST VOOR GEPERST OF KROKANT?

Of een voeding gezond is of niet, hangt veel meer af van de ingrediënten die gebruikt worden dan van de manier van produceren. Jouw keuze van voeding moet dus met veel meer factoren rekening houden dan alleen of hij geperst of krokant is. Wat denken jullie bijvoorbeeld van de eiwitten die gebruikt worden? Welke oorsprongen hebben deze eiwitten? Komen ze bijvoorbeeld van een plofkip of van een biologisch gefokte kip die buiten heeft kunnen leven en ook langer heeft geleefd? Zijn er veel plantaardige eiwitten gebruikt of eerder dierlijke? Wat is de hoeveelheid vetten en hun oorsprong die gebruikt zijn? Dit zijn maar enkele voorbeelden die aantonen dat een gezonde voeding vooral staat of valt bij de ingrediënten die gebruikt zijn.

Wat niet wegneemt dat een hond met bepaalde gevoeligheden beter gebaat kan zijn met een krokante dan wel een geperste brok. Door zijn structuur kan het bijvoorbeeld zijn dat een geperste brok een minder gevuld gevoel geeft, waardoor het voor een sporthond soms beter kan zijn om geperste brokken te geven. Een hond met overgewicht kan dan weer meer gebaat zijn bij een krokante brok omdat die sneller een voldaan gevoel geeft.

Een keuze kan je dus alleen maar maken door te kijken naar wat jouw hond nodig heeft. En vergeet daarbij vooral niet te kijken naar de ingrediënten die gebruikt worden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *