Wanneer wordt mijn pup als volwassen beschouwd Filova

Wanneer overschakelen van puppy naar volwassen voer?

Wanneer wordt mijn pup als volwassen beschouwd? Dit zal afhangen van ras tot ras, en binnen het ras dan nog eens van hond tot hond. Net als bij kinderen het ene kind sneller in de puberteit gaat en/of sneller volwassen is dan het andere, geldt dit ook voor honden.

Maar vanaf wanneer moet je dan overschakelen van een puppyvoer naar een volwassen voer? Ook hier weer, geen algemeen antwoord dat voor elke hond opgaat. Algemeen wordt aangenomen dat wanneer je hond niet meer groeit in de hoogte, hij mag overgezet worden op een volwassen voeding. De leeftijd waarop dit gebeurt, is dus afhankelijk van de grootte van het ras.

  • Voor kleinere honden zal dit tussen de leeftijd van 9 maand tot 12 maanden zijnWanneer wordt mijn pup als volwassen beschouwd Filova
  • Voor middelgrote honden is dit rond de leeftijd van 1 jaar
  • Voor grote honden is dit tussen de leeftijd van 1 jaar tot 2 jaar.

Door de hogere energiewaarde (hoger eiwit – en vetgehalte) voldoet een puppyvoeding meer aan de behoefte van een opgroeiende pup. Pups moeten zich immers nog helemaal ontwikkelen, zowel lichamelijk (botten, gewrichten, huid vacht,…) als mentaal. Ze zijn speels, hebben meer energie en verbruiken dus ook veel meer. Maar ook voor de rest is puppyvoeding zo samengesteld dat ze zorgt voor de meest optimale groei.  Denk hierbij aan calcium/fosfor maar ook aan het feit dat teveel calcium de opname van zink kan beperken.

Heb je een heel rustige pup die lichamelijk volledig volgroeid is of heb je je pup laten steriliseren of castreren dan zal het energieniveau waarschijnlijk zakken en kan je overstappen op een volwassen voeding.

Grote groei op korte tijd!

In vergelijking met de mens (wij doen er 16 tot 18 jaar over om volgroeid te zijn) groeit  een hond op zo’n korte tijd zo hard, dat het geven van een juiste, gezonde en gebalanceerde voeding in deze eerste levensjaren een heel grote impact heeft. Vraag bij twijfel dus zeker raad aan een voedingsdeskundige!