Filova professioneel vachtadvies voor jouw hond

Vachtverzorging van langharige honden

Sommige honden en hun vacht. Het is wat! Wil jij leren hoe je je hond zelf kan verzorgen? Filova geeft je tips en tricks hoe je de vacht van jouw hond zelf in topconditie kan houden.

 

Aan de hand van mijn eigen honden met bijhorende foto’s en filmpjes leg ik je graag uit hoe je een langharige hond zelf kan verzorgen en knoopvrij houden. Want, langharige honden, ze zijn zo leuk en fluffy, maar je moet er ook wel wat tijd in steken om ze zo te houden. Toch is het echt een meerwaarde om ze zelf te kunnen onderhouden. Wanneer je het hen van bij het begin goed aanleert, kan het zelfs een moment van rust zijn voor jezelf en scherp je de band tussen jou en je hond aan. Daarom kan ik er niet genoeg op hameren om je puppy al van bij de start te laten wennen aan zijn verzorging, ook al denk je op dat moment misschien dat het nog niet nodig is.

Mijn honden gaan 1 keer per maand in bad. Dit hoeft niet persé, maar ik ben dit schema gaan aanhouden omdat één van de twee een allergie heeft tegen huisstofmijt. En die nare beestjes zitten natuurlijk niet alleen in huis maar kruipen ook in de vacht van jouw (langharige) hond. Het gewoon uitkammen doe ik 2 keer per week bij onze honden. In deze blog beschrijf ik dus de hele behandeling met wassen en drogen erbij.

Stap 1: controleer op teveel knopen.

Als er heel veel knopen zijn, haal je die er best uit voor het wassen. Een goede ontwarspray kan hier soms al wonderen doen. In dit filmpje leg ik je uit hoe je controleert op knopen.

Stap 2: in bad.

Als je de knopen gecontroleerd hebt en het zijn er niet teveel, dan kan je onmiddellijk starten met wassen. Het gebruik van een goede shampoo en conditioner zullen de haren zachter maken waardoor je ze makkelijker kan doorkammen. Zorg er zeker voor dat je voldoende spoelt. Er mag zeker geen shampoo of conditioner in de vacht achterblijven.

Siel in bad

Siel in bad

 

Stap 3: het drogen.

Drogen met de handdoek is al een deel van het werk. Als je dit goed doet, moeten ze nadien minder lang onder de droger. Ik laat mijn honden na het afdrogen vaak nog even rondlopen in een badjasje om nog meer vocht op te slorpen.

Siel met badjasje

Siel met badjasje

Stap 4: het drogen onder de droger en tegelijk het doorkammen.

Zowel voor het drogen als voor het borstelen, heb ik mijn honden van pup af geleerd om op hun zij te gaan liggen.  Met lange haren vind ik dit handiger omdat je zo de haren mooi naar boven kan borstelen en laag per laag terug naar beneden kan kammen. Zo mis je geen knoopjes. In het filmpje leg ik je uit hoe het laagje per laagje uitkammen, werkt. Hetzelfde systeem kan je toepassen onder de droger.  Vergeet bij het kammen of drogen ook de oksels en de liezen niet. Ook achter de oren komen wat vaker knoopjes voor.

Stap 5: gebruikt materiaal.

Om hun vacht en huid niet te beschadigen, gebruik ik geen agressief materiaal om te borstelen.

Een zachte borstel moet volstaan als je de vacht wekelijks mooi bijhoudt. Om na het borstelen de vacht laagje per laagje door te kammen, gebruik ik een grove kam. En om daarna na te gaan of er nergens knoopjes blijven zitten, gebruik ik nog eens een fijne kam. Kammen zijn er in 2 formaten (groot en klein, naargelang eigen voorkeur) en deze hebben elk verschillende tandafstanden (fijn, grof, medium, extra groot, naargelang de vachtsoort of hoeveelheid knoopjes)

 

Lova onder de droger

Lova onder de droger

Zoals jullie kunnen verwachten, gebruik ik als detangle en shampoo/conditioner alleen maar natuurlijke producten, die geen agressieve werking hebben op huid en haren. De Beaphar en Espree-shampoos zijn heel geschikt voor langharige honden. Beaphar is bovendien ook nog eens biologisch gecertificeerd.

Wil jij dit ook voor jouw hond? Neem dan contact op met Filova en leer zelf hoe je jouw lieveling zijn vacht in topconditie kan brengen en houden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *