begrijp de dunne darm van je hond - Filova voor dier en milieu

Begrijp de dunne darm van je hond

Hoe zit het verteringsmechanisme van je hond in elkaar en hoe speelt de dunne darm daar een rol in? Het lichaam van jouw hond beter begrijpen en de correcte hondenvoeding voor jouw trouwe viervoeter kopen, start bij het inwinnen van de juiste informatie.

In dit artikel lees je meer over de dunne darm, waar op te letten bij hondenvoeding en de alarmsignalen bij afwijkingen bij jouw hond!

De dunne darm van je hond: wat is het?

De dunne darm van je hond is een lang buis met veel plooien, waar het grootste deel van de vertering plaatsvindt. De voedingsstoffen moeten door de darmwand opgenomen worden. Dit is dus als het ware de scheidingslijn die zegt wat er al dan niet in het lichaam van je hond mag.

Wist je dat… de darmen ook wel eens het tweede brein genoemd worden?
Heel belangrijk dus voor een gezond leven voor je hond!

Welke weg legt hondenvoeding af?Een gezonde dunne darm van de hond

In één van mijn vorige blogs (die je hier kan raadplegen) had ik het over de maag van je hond. Je hond eet, waarna de hondenvoeding vanuit de maag doorgesluisd wordt naar de dunne darm. Deze kunnen we opsplitsen in 3 grote delen.

1. Het eerste deel van de dunne darm

Op dit punt bevat de voedingsbrij ook een hoop maagsappen, waaronder maagzuur. Met andere woorden is het nu dus een vloeibare (zure) brij geworden.

In het eerste deel van de dunne darm moet een stofje toegevoegd worden om deze brij minder zuur te maken. Dit stofje heet natriumbicarbonaat en wordt van nature aangemaakt door de alvleesklier.

Kan de dunne darm van je hond tegen zure voedingsbrijen?

In principe zijn de darmen door een slijmlaag beschermd tegen zuur. De darmen van je hond dienen altijd een beetje geprikkeld te worden om er de nodige beweging in te krijgen voor de verdere vertering.

Echter, als de darmen overprikkeld raken, krijgt je hond te maken met diarree!
Ook een beschadigde slijmlaag kan diarree als gevolg hebben.

2. Het tweede deel van de dunne darm

Vervolgens legt de ontzuurde voedingsbrij van je hond zijn weg verder af naar het tweede deel van de dunne darm. Daar wordt ze fijner geknipt. Het is de bedoeling dat de voedingstoffen zodanig klein worden dat ze door de darmwand in het lichaam van je hond kunnen opgenomen worden.

Ook gisten, bacteriën en schimmels helpen hier mee aan een gezonde vertering. Als hier een disbalans optreedt, krijgt je hond irritaties en diarree.

3. Het laatste deel: opname van vitamine B12

In het laatste deel van de dunne darm wordt vitamine B12 opgenomen. De opname van vitamine B12 in de dunne darm van je hond gebeurt enkel en alleen als de vitamine wordt  gekoppeld aan het stofje intrinsieke factor. Dit stofje wordt voor het grootste deel aangemaakt in de pancreas en ook een heel klein beetje in de maag. Als dit niet aangemaakt is, of wanneer de koppeling niet plaatsvond, dan zal je hond geen vitamine B12 kunnen opnemen.

Hoe geraakt de dunne darm van mijn hond geïrriteerd?

Om irritatie in de darmen (en bijgevolg diarree) te vermijden, kijk je best extra uit bij volgende voedingsmiddelen in hondenvoeding voor je hond:

 • Gluten (vooral van tarwe – de gluten van rijst irriteren veel minder) kunnen de darmen van je hond prikkelen. Bij overmatig prikkelen, kunnen de darmen geïrriteerd raken en kan je hond diarree krijgen. Ook bij beschadigde darmen kunnen gluten overprikkelen en nare gevolgen hebben voor je hond!
 • Pikant eten!

De darmen van je hond kunnen ook gevoeliger worden door:

 • Medicijnen
 • Slechte (honden)voeding
 • Ontwormen.
  Heeft je hond geïrriteerde darmen? Doe liever een ontlastingsonderzoek in plaats van te gaan ontwormen.
 • Lage weerstand
 • Aangeboren afwijking

Wat vertelt de ontlasting van je hond?

Bij deze afwijkende ontlasting van je hond mag je aan de alarmbel trekken:

 • Zwarte ontlasting
 • Waterdunne ontlasting, zeker bij pups! (Lees hier meer over hondenvoeding bij puppy’s.)
 • Bloederige diarree
 • Incontinentie
 • Aanhoudende slechte ontlasting
 • Erg afwijkende kleur of structuur

Raadpleeg een dierenarts wanneer je deze alarmsignalen opmerkt!

 

Op zoek naar gezonde, biologische voeding voor jouw hond?
Bekijk het assortiment van Filova. Alle producten in het assortiment koos ik met oog voor dier en milieu.

Niet zeker wat je voor jouw hond moet aanschaffen qua voeding?
Stel jouw vragen over de producten of kom langs in de winkel in Heist-op-den-berg.

Contacteer mij gerust voor voedingsadvies op maat!