Hoe zit dat nu met biologisch hondenvoer?
Wanneer ik voeding uitkies, stel ik mezelf 3 vragen: hoe zit het met dierenwelzijn, wat is de impact op het milieu en is het gezond voor lijf en leden?
BIOLOGISCHE HONDENVOEDING & DIERENWELZIJN
Voor mezelf kan ik op deze vraag makkelijk een duidelijk antwoord formuleren. Ik ben vegetariër, dus qua dierenwelzijn zit dat wel redelijk oké.
Bij het kiezen van voeding voor onze hond, wordt dit wel iets moeilijker. Onze hond is immers een vleeseter. Zijn gebit en darmstelsel wijzen dit toch uit. Maar is het daarom nodig om, zoals bij veel diervoedingen de tendens is, zoveel dierlijke eiwitten te gebruiken? Moet het percentage eiwitten echt zo hoog liggen en kunnen we gebruik maken van plantaardige alternatieven? Feit is, wanneer we kiezen voor dierlijke eiwitten, deze met het oog op dierenwelzijn best van biologische oorsprong zijn. Denk hierbij aan grass fed runderen, de vrije uitloop kippen, …. Maar ook aan het feit dat biologisch gefokte dieren een iets langer leven hebben voor ze naar de slacht moeten. Met enige zekerheid kunnen we dus zeggen dat biologisch voor dierenwelzijn toch een groot pluspunt is.
BIOLOGISCHE HONDENVOEDING & IMPACT OP HET MILIEU
Maar hoe zit het nu met biologische voeding en de impact op het milieu. Om direct maar met de deur in huis te vallen, gaan we ervan uit dat biologisch vlees een grotere impact op het milieu heeft dan regulier gefokte dieren. Zij mogen immers langer leven voor ze geslacht worden en zij nemen meer ruimte in door het in acht nemen van hun welzijn. Dit lijkt dan toch wel een paradox met het idee van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid? Langs de andere kant worden in hondenvoeding hoofdzakelijk die delen van het slachtdier gebruikt die mensen niet willen eten. Niet omdat het ongezond of niet bruikbaar is, maar gewoon omdat wij het niet moeten hebben. Op die manier zorgen we ervoor dat de milieu-impact beperkt blijft omdat we voor de hondenvoeding geen extra dieren moeten gaan slachten. Er is echter een groeiend aantal merken dat er prat op gaat “de betere stukken vlees” te gebruiken in hun hondenvoeding. Voor het milieu en voor de slachtdieren is dit geen goede zaak. Door deze tendens moeten immers meer dieren gefokt worden en moeten er ook meer sterven. Aan de consument kunnen we dus alleen maar aanraden om het hoofd niet op hol te laten brengen. In biologische voedingen zal je ook vaak kip of kalkoen aantreffen omdat deze duurzamer zijn. Over de andere ingrediënten in biologische hondenvoeding zoals planten, kruiden,… kunnen we kort zijn. Zij zijn een verademing voor het milieu alleen al door het feit dat er bij de teelt geen pesticiden worden gebruikt.
BIOLGISCHE HONDENVOEDING & DE GEZONDHEID VOOR DE HOND ZELF
s biologische voeding nu gezonder voor onze dieren? Of biologische voeding nu echt een gezondheidsvoordeel oplevert, is voer voor discussie. Los daarvan werd in onderzoek vastgesteld dat grass fed runderen meer omega 3, een betere verhouding omega 6/omega 3 en vitamine E bevatten. En ze hebben ook minder verzadigde vetzuren. Bovendien is een dier dat antibiotica krijgt toegediend niet meer biologisch. Deze dieren zijn ook hormonenvrij. Door biologisch te eten, ga je deze producten dus ook niet binnen krijgen. Het voordeel van een biologisch geteelde plant, is dat hij niet besproeid wordt en dat er geen pesticiden gebruikt worden. Dit lijkt mij al een groot gezondheidsvoordeel op zich. Bovendien moeten biologische planten doordat ze niet besproeid worden zelf stoffen aanmaken om zich te verdedigen tegen plagen. Stoffen die ook de gezondheid, van wie biologisch eet, ten goede komt.
**Als je dan de balans opmaakt, kan je volgens mij alleen maar concluderen dat biologische voeding op mijn drie vraagstellingen goed scoort.**
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!