filova gewicht honden

Overgewicht/dieetvoeding bij honden en katten

Veel van onze honden (en katten) hebben overgewicht. Mensen onderschatten vrijwel altijd het gewicht van hun huisdier. Er zijn tekeningen in omloop die tonen hoe de “ideale” hond er zou moeten uitzien qua gewicht/structuur/spieren e.d. ….

Maar waar schort het nu?

Probleem: honden kunnen echte bedelaars zijn. En liefdevolle baasjes kunnen daar vaak maar moeilijk aan weerstaan. Gevolg: de hond krijgt meer eten dan hij eigenlijk zou moeten krijgen en snacks en tussendoortjes worden a vollenté gegeven.
Resultaat: de hond komt bij en we weten niet hoe dit komt.

Bovendien hebben honden wel wat beweging nodig op regelmatige basis en niet alleen op zondag. Door onze drukke bezigheden, is dit vaak hetgeen er overschiet.

Wanneer je hond maar een klein beetje overgewicht heeft, kan je zijn hoeveelheid voeding aanpassen. Wanneer je hond echter zwaar obese is, is het niet aan te raden om de hoeveelheid voeding die je geeft te verminderen. Je hond zal er constant een hongergevoel aan overhouden en bovendien gaat hij hierdoor ook minder andere essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen binnen krijgen. Meestal is dit ook iets dat je niet op langere termijn kan volhouden.

Ondertussen zijn er voedingen die inspelen op deze tendens van overgewicht, de zogenaamde light voedingen die onder andere een lager vetgehalte hebben. Let er wel op dat het verminderen van vetten niet gecompenseerd wordt door een te hoge hoeveelheid koolhydraten maar wel door wat extra eiwitten. Voor je te zware hond zal dit een goede oplossing zijn, uiteraard in combinatie met het achterwege laten van allerhande tussendoortjes, hoewel je hem ook wel eens kan plezieren met een light snack zo nu en dan.

En daarnaast blijft bewegen natuurlijk heel belangrijk. Zoek iets dat jij en je hond graag doen. En is dat niet wandelen, dan zijn er tal van andere manieren waarop jij met je hond kan bewegen.

Los daarvan is het natuurlijk belangrijk om eventuele medische aandoeningen uit te sluiten. Raadpleeg daarvoor je dierenarts.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *