filova tanden hond

Honden en hun tandjes, poetsen of niet?

We gaan hier kijken naar honden en hun tanden en welke invloed voeding hierop kan hebben.

TANDJES POETSEN

Ook hier maken we weer een onderscheid tussen een hond met een gezond schaargebit en eentje wiens gebit niet de juiste verhoudingen heeft. De plaatsing van de tanden heeft immers een grote invloed op het ontstaan van cariës (gaatjes), tandplak of erger. Denk hierbij aan rassen met een ondervoorbeet of honden wiens hoofdje te klein is om alle 42 tanden te kunnen plaatsen. Hoe meer plaatsjes waar voeding kan tussen kruipen, hoe meer kans op problemen. Maar ook de samenstelling van het speeksel speelt hierbij een grote rol.

Honden blijken (gelukkig) nog niet veel last te hebben van cariës of gaatjes in de tanden. Maar tandplak en in een later stadium tandvleesontsteking zijn zeker zo erg. Ze kunnen zorgen voor een slechte adem, wat voor veel baasjes hinderlijk is, maar wat erger is, je hond zal er op termijn ook last en pijn van krijgen. Het is dus belangrijk om tandplak proberen te vermijden en wanneer het er toch is, het zo snel mogelijk te laten verwijderen.

Wat kunnen we hier nu met voeding doen? Ik hoor jullie al denken, voeding is toch geen tandpasta en het vervangt al zeker het poetsen niet. Klopt! Mijn advies zal dan ook altijd luiden om een pup aan te leren om zijn tanden netjes te laten poetsen. Liefst dagelijks, maar in elk geval zoveel mogelijk. Met een tandenborstel of een daarvoor bestemd doekje, met of zonder hondentandpasta.

Toch kunnen we ook met voeding veel doen of op zijn minst proberen om de schade zoveel mogelijk te beperken.
Zo zal in de meeste gevallen vers vlees voor het minste tandplak zorgen. Dit omdat er in vers vlees minder of geen koolhydraten zitten en het onder andere deze KH zijn die voor problemen aan de tanden zorgen. Als je liever brokjes geeft, dan zijn krokante brokjes de beste optie. Het woord zegt het zelf, ze zijn krokanter dan een geperste brok en zorgen daardoor voor meer schuring en massage van het tandvlees.

Er zijn ook allerhande kauwstaafjes en gedroogde snacks. Sommigen daarvan zijn redelijk effectief en leveren zeker hun bijdrage aan een gezonder gebit. Ik vind het dan ook zeker een aanrader om de juiste snack ten gepaste tijden te geven aan je hond. Maar let op, deze snacks vervangen de hond zijn maaltijd niet. Ze kunnen voor een disbalans in voedingsstoffen zorgen en wanneer ze bovenop de maaltijd worden gegeven, kunnen ze ook voor overgewicht zorgen. Met mate is hier dus de boodschap! Bovendien gebruiken sommige honden maar een deel van hun gebit, waardoor ook het effect van de kauwsnack maar deels is.

Kortom, er zijn wel wat mogelijkheden om preventief met de tanden van je hond bezig te zijn! En geschikte voeding is er daar zeker één van.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *