Filova katten en hun drinkgedrag

Katten en hun drinkgedrag

Sommige katten drinken echt heel weinig of hebben bepaalde manieren om hun wensen duidelijk te maken.

Katten en hun drinkgedrag

Katten zijn boeiende maar vaak ook ingewikkelde wezens. Hun eetgewoontes kunnen vaak al moeilijk zijn, maar ook hun drinkgedrag is niet altijd even duidelijk. Sommige katten drinken echt heel weinig of hebben bepaalde manieren om hun wensen duidelijk te maken. Een kat die te weinig drinkt, kan gezondheidsproblemen krijgen. Met drinken, bedoel ik natuurlijk water. Vroeger gaf men de kat vaak melk. Katten hebben echter dikwijls last met lactose. Het komt er dus op aan om hen goed te voorzien van vers water.

En hoe doe je dat nu?

Zorg ervoor dat je altijd vers water in huis hebt staan. Liefst op verschillende plaatsen waar de kat goed bij kan. Ververs het water minstens 1 keer per dag. Je zal zien dat dit al een wereld van verschil maakt. Katten vertoeven graag op verschillende plaatsen. Ook om te drinken hebben zij vaak graag meerdere keuzes. Een bakje binnen, eventueel op een verhoogje, een bak buiten, …

Moeilijke drinkers?

Heeft je kat het dan toch nog moeilijk met drinken, dan kan je proberen haar te laten drinken uit een schaaltje met lage randen. Een kat heeft vaak niet graag dat haar snorharen de randen van het potje raken. Een laag schaaltje verhelpt dit probleem.
Sommige katten drinken liever van stromend water zoals rechtstreeks van de kraan of een drinkfontein. Het kan maar helpen.

Natvoer?

Heb je echt nog steeds het gevoel dat je kat te weinig vocht opneemt? Je kan proberen over de brokjes een beetje water te doen, maar sommige katten zullen ook dit weer niet appreciëren. Dan is hoogwaardig natvoer vaak een uitkomst. In brokjes zit 10% vocht. In natvoer tot maar liefst 80%. Heb je dus echt een slechte drinker, dan biedt natvoer zeker een goede uitkomst. Je kan ook brokjes mengen met natvoer.

Tot slot

Houd je kat haar drinkgedrag goed in de gaten. Drinkt ze teveel en moet ze vaak plassen, dan is dit een reden om even een check bij de dierenarts te laten doen. Maar drinkt ze te weinig en merk je dat ze echt een vochttekort heeft (dit kan je zien door haar huid even bij elkaar te knijpen, als het niet direct terug in de normale stand komt, kan je kat gedehydrateerd zijn), ook dan kan het nodig zijn om naar de dierenarts te gaan.

En natuurlijk heeft Filova nog creatieve tips die misschien helpen om jouw kat wat meer te laten drinken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *