Filova katten en hun drinkgedrag

Katten en hun drinkgedrag

Sommige katten drinken echt heel weinig of hebben bepaalde manieren om hun wensen duidelijk te maken.

Katten en hun drinkgedrag

Katten zijn boeiende maar vaak ook ingewikkelde wezens. Hun eetgewoontes kunnen vaak al moeilijk zijn, maar ook hun drinkgedrag is niet altijd even duidelijk. Sommige katten drinken echt heel weinig of hebben bepaalde manieren om hun wensen duidelijk te maken. Een kat die te weinig drinkt, kan gezondheidsproblemen krijgen. Met drinken, bedoel ik natuurlijk water. Vroeger gaf men de kat vaak melk. Katten hebben echter dikwijls last met lactose. Het komt er dus op aan om hen goed te voorzien van vers water.

En hoe doe je dat nu?

Zorg ervoor dat je altijd vers water in huis hebt staan. Liefst op verschillende plaatsen waar de kat goed bij kan. Ververs het water minstens 1 keer per dag. Je zal zien dat dit al een wereld van verschil maakt. Katten vertoeven graag op verschillende plaatsen. Ook om te drinken hebben zij vaak graag meerdere keuzes. Een bakje binnen, eventueel op een verhoogje, een bak buiten, …

Moeilijke drinkers?

Heeft je kat het dan toch nog moeilijk met drinken, dan kan je proberen haar te laten drinken uit een schaaltje met lage randen. Een kat heeft vaak niet graag dat haar snorharen de randen van het potje raken. Een laag schaaltje verhelpt dit probleem.
Sommige katten drinken liever van stromend water zoals rechtstreeks van de kraan of een drinkfontein. Het kan maar helpen.

Natvoer?

Heb je echt nog steeds het gevoel dat je kat te weinig vocht opneemt? Je kan proberen over de brokjes een beetje water te doen, maar sommige katten zullen ook dit weer niet appreciëren. Dan is hoogwaardig natvoer vaak een uitkomst. In brokjes zit 10% vocht. In natvoer tot maar liefst 80%. Heb je dus echt een slechte drinker, dan biedt natvoer zeker een goede uitkomst. Je kan ook brokjes mengen met natvoer.

Tot slot

Houd je kat haar drinkgedrag goed in de gaten. Drinkt ze teveel en moet ze vaak plassen, dan is dit een reden om even een check bij de dierenarts te laten doen. Maar drinkt ze te weinig en merk je dat ze echt een vochttekort heeft (dit kan je zien door haar huid even bij elkaar te knijpen, als het niet direct terug in de normale stand komt, kan je kat gedehydrateerd zijn), ook dan kan het nodig zijn om naar de dierenarts te gaan.

En natuurlijk heeft Filova nog creatieve tips die misschien helpen om jouw kat wat meer te laten drinken.

2 antwoorden
 1. Joseph Vanhamme
  Joseph Vanhamme zegt:

  Leerzame nieuwsbrief voor kattenmensen, zoals ik, hoewel ik ook goed met honden kan omgaan.
  Dank u Kitty.

  Het is inderdaad belangrijk om met dieren, en dus ook met katten, heel attent te zijn.
  Wat het drinken betreft dronk ons katertje liever ‘wild’. Daarmee bedoel ik dat hij liever buiten uit de natuur dronk wat hij kon vinden..
  Het kommetje met schoon water bleef onaangeroerd.
  Ons katertje leefde vroeger heel het jaar door buiten. Hij kwam dus nooit in huis, ook niet om te eten. Ik moest het eten altijd buiten zetten..
  In de winter vond katerje altijd een beschut plekje in een schuurtje of zo. Maar sinds vorige winter is hij spontaan in huis komen wonen en eten.
  Vroeger gaf ik zowel droog- als natvoer. Sinds hij in huis kwam wonen geef ik nog enkel natvoer en breng daar regelmatig afwisseling in. Omdat ons katertje lang haar heeft dat hij in de lente af- en opvreet en omdat ik de indruk had dat hij te weinig dronk, voeg ik nog een beetje warm water bij het natvoer dat uit de koelkast komt. Dat wordt door katertje zeer geapprecieerd. Daarbij zet ik nog een kommetje met een beetje kraanwater. Aanvankelijk werd er niet van gedronken, doch tegenwoordig is het kommetje iedere ochtend leeg.

  Sinds ik biologisch kattenvoer geef heeft katertje een opmerkelijk mooiere vacht en vollere staart gekregen.

  Beantwoorden
  • Kitty Van Parys
   Kitty Van Parys zegt:

   Dag Jos, hartelijk voor je verhaal. Je bent er duidelijk goed mee bezig met Katertje. Hij zal daar bij jullie niets tekort komen. Is inderdaad ook een goed idee om bij natvoer een beetje extra water bij te doen. Dat is slim gezien, want genoeg drinken is belangrijk, niet alleen voor mensen. Wij doen gewoon een beetje brokjes met natvoer erdoor en een beetje extra water. Zo krijgt ze voldoende afwisselende voeding met alle voedingsstoffen die ze nodig heeft. Afwisselen is dus zeker een goed idee.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *